Masaüstü Bilgisayarlarda Genel Kasa Temizliği Nasıl Olmalı?

03 Şubat 2022

Masaüstü Bilgisayarlarda Genel Kasa Temizliği Nasıl Olmalı?

Bilgisayarda arızaların önüne geçmek, daha uzun süre bilgisayarları masrafsız bir şekilde kullanmak adına temizlik ve bakımına dikkat edilmelidir. Masaüstü bilgisayarlarda genel kasa temizliği nasıl olmalı konusunda bilgi sahibi olacak bilgisayar sahipleri, böylece periyodik bakımları yapabilir.

Bilgisayar Temizliği Neden Gerekli?

Özel elektronik bileşen ve donanımlardan oluşan bilgisayarlarda, zamanla toz gibi etkenler nedeniyle donanımlarda arızalar meydana gelebilmektedir. Fanların sorunsuz bir şekilde çalışması, soğutma sisteminde herhangi bir hata yaşanmaması ve termal macun gibi zamanla etkisini yitiren malzemelerin yenilenmesi için kasa temizliği ve bakımı yapılmalıdır.

Masaüstü Bilgisayarlarda Genel Kasa Temizliği Nasıl Yapılır?

Masaüstü bilgisayar temizliğinde öncelikle adım adım gidilmeli ve parçalara hassas davranılmalıdır. Bu nedenle öncelikle temizliğin yapılacağı bir alanın hazırlanması gerekir. Temizlik alanı belirlendikten sonra temizlik sırasında kullanılacak malzemelerin hazırlanması gerekir. Temizlik sırasında ise tornavida, elektrikli süpürge, kompresör, fırçanın bulunması yeterli olacaktır.  Hazırlıklar tamamlandıktan sonra masaüstü bilgisayarın vidaları sökülerek kapakları açılmalı ve temizliğe başlanmalıdır.

RAM, ekran kartı, depolama alanı gibi tüm birimlerin yuvalarından çıkarılarak tek tek temizlenmesi gerekir. Ayrıca bilgisayarın her bir alanına böylece kolayca erişim sağlanarak tam anlamıyla temizlik yapılabilir. Eğer kasa içerisinde çok fazla toz ve pislik varsa, elektrikli süpürge ile yavaş bir şekilde bu tozları çekebilirsiniz. Ancak donanımlar tozlanmışsa, kompresör ile tozların arındırılması çok daha uygun olacaktır. Basınçlı hava kompresörünü kullanırken etrafa çok fazla toz dağılacağını da göz önünde bulundurun.  Temizlik sırasında özellikle fan gibi soğutma sistemlerine odaklanılmalı ve fanların doğru bir şekilde çalıştığından emin olunmalıdır. Her bir parça için yapılacak temizlik ile birlikte fiziksel bakımı tamamlayabilirsiniz. Daha detaylı bir temizlik yapmak isteyenler klavye, fare gibi diğer masaüstü bilgisayar parçalarını da temizleyebilir. Ancak özellikle ekran silme sırasında monitör kapatıldıktan sonra kuru bez ile tozu alınmalı ve sonrasında uygun bez ve temizlik sıvılarıyla ekran silinmelidir.  Fiziksel temizlik, düzenli olarak yapıldığında toza bağlı bir arızanın yaşanması önleyeceği gibi bilgisayar performansında da herhangi bir kayıp yaşanmaz. Termal yenileme gibi durumlarda ise uzman yardımı alınmalıdır.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.