Yenileme Hızı Nedir ve Neden Önemlidir?

25 Ekim 2021

Yenileme Hızı Nedir ve Neden Önemlidir?

Yenileme hızı, bilgisayardaki ekran performansını doğrudan belirlemektedir. İyi bir görüntü kalitesi ve oyunlarda daha iyi bir performans elde edilebilmesi adına başta monitör olmak üzere donanım seçimlerinin iyi yapılması gerekmektedir. Rekabetçi oyunlarda çok daha fazla ön plana çıkan yenileme hızı artık çok daha uygun fiyatlarla yükseltilebilmektedir.

Yenileme Hızı Nedir?

Yenileme hızı, bir ekranda saniyede ekrana yansıtılacak kare sayısını ifade etmektedir. Bu değer, Hz cinsiyle ölçülürken ekrana getirilen kare sayısı arttıkça, elde edilecek görüntü kalitesi de yükselmektedir. GPU, CPU ve uyumlu bir monitör seçimi ile birlikte donanımların desteklediği maksimum yenileme hızına ulaşılabilmektedir. Bu spor etkinlikleri ve oyunlarda çok daha önemli bir özelliktir. Böylece ekranda yırtılmalar ve flu görüntüler önlenerek daha net ve akıcı görüntülere yer verilmektedir. 

Yenileme Hızında Donanım Yapılandırmalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yenileme hızında istenen sonucun alınabilmesi adına CPU, GPU ve monitörün uyumlu olması gerekir. Donanımlarda en düşük kare hızı kadar destek sağlanabilmektedir. Monitör 144 Hz yenileme hızına sahipse, CPU ve GPU’daki seviye ne olursa olsun maksimum yenileme hızı 144 Hz olacaktır. Yenileme hızına yönelik oyunlarda grafik ayarlamaları yapılabilmektedir. Yüksek çözünürlükleri zorlamak yerine 1080p ile sınırlandırılacak çözünürlük, daha yüksek yenileme hızlarına ulaşılmasını sağlayacaktır. Bir oyunda grafikler ne kadar zorlarsa, yenileme hızı o derece düşecektir. Bu nedenle grafiklerde yapılacak optimizasyon ile birlikte yenileme hızının istenen seviyelere getirilmesi mümkün olabilmektedir.        

Yenileme Hızı Neden Önemlidir?

Yenileme hızının yükseltilmesi, grafik kalitesini ve oyundaki performansı arttırmaktadır. Böylece daha net görüntüler elde edecek oyuncuların, oyunlardaki başarısı artar ve daha iyi bir oyun deneyimi elde edilir.
Daha çok oyunlarda ön plana çıksa da spor etkinliklerini izleyen kişilerin de yenileme hızı yüksek olan donanımlara sahip olması, daha net görüntülerle daha iyi bir deneyim sunmaktadır.
Daha akıcı görüntü ile birlikte sağlanan temiz kareler, netlik konusunda oyunculara avantaj sağlar. Böylece oyunlardaki detaylara daha fazla hakim olmak da mümkün olmaktadır.
Ekran yırtılma gibi sorunların yaşanmasını önler.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.