GPU ve CPU Arasındaki Fark Nedir?

16 Ocak 2023

GPU ve CPU Arasındaki Fark Nedir?

Bilgisayar özelliklerinde genellikle kısaltmalar kullanılmaktadır ve en çok ön planda tutulan donanımlar olduğu için GPU ve CPU bilgilerine yer verilmektedir. Ancak sektöre uzak ve teknik bilgisi yeterli olmayan kullanıcılar için GPU ve CPU nedir,  GPU ve CPU arasındaki fark nedir gibi soru işaretleri ortaya çıkabilmektedir.

GPU ve CPU Nedir?

GPU, Graphic Processing Unit’in kısaltması olarak kullanılmaktadır ve bilgisayardaki grafik birimini ifade etmektedir. Anakart ile birleşik ya da harici olarak kullanılabilen grafik birimi, bilgisayarın grafik performansını doğrudan etkilemektedir. GPU, sadece bilgisayarlarda yer alan bir donanım değildir. Normal bilgisayarlarda, oyun konsollarında, akıllı telefonlarda ve tabletlerde dahi bu grafik birimleri kullanılmaktadır.

CPU ise Central Processing Unit kısaltmasıdır. Merkezi işlem birimi olan CPU bilgisayardaki işlemleri yapar ve tüm işlemleri ekranda yer almasını sağlar. CPU’nun ana görevi veri işleme merkezi olsa da grafik işleme yeteneğine de sahiptir. Ancak bu yetenek çok zayıf olduğundan dolayı CPU ile grafik işlemleri yapılmaz ve bu görev GPU’ya aktarılır. Bu sayede görüntüler çok daha yüksek performans ile ekranı yansıtılırken CPU’nun veri işlemesinde de performans kaybı yaşanması önlenir.

GPU ve CPU Arasındaki Fark Nedir?

CPU ve GPU’nun yapıları ile misyonları arasında benzerlik olmasına karşın her ikisinin de kendi alanları ve görevleri bulunmaktadır. CPU çok daha fazla bellek tüketmesi ile ön plana çıkmaktadır. Buna karşı GPU daha az tüketim yapar. CPU’da seri komutlar hızlı bir şekilde işlenebilirken GPU’da paralel komutlar çok daha hızlı bir şekilde işlenebilmektedir. Tüm bunlar 2 birim arasındaki temel farkları göstermektedir.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.